kolmapäev, 20. november 2019

4. Nädal praktikat

Fazeri kohvik
Eelviimane nädal on jäänud Soomes ning meie tööpäev algab hoopis reisiga Helsingi koos Riikaga. Hommik algab seekord teistmoodi. Nimelt, kui me tavaliselt läheme traditsiooniliselt  7.30 sööma hommikuputru siis nüüd oli meil võimalus magada selle asemel kella 9.00ni. Buss startis meil 9.30. Enne bussi väljumist käisime ostmas näksimist tee peale, et jõuaks terve päeva ikka vastu pidada.
Kirbuturu stilist
 Lõpuks kui Helsingi(Kamppi) jõudsime, siis oli Riikka juba ootevalmis. Esimese asjana üritasime minna töö pabereid korda ajama, mis meil esimestel nädal jäi tegemata. Sinna jõudes saime teada, et meil polegi “töö pabereid” vaja, kuna me ametlikult palka ei saa, järelikult pole ka lepingut.
Amos Rex muuseum
Kirik Helsingfors domkyrka
Läksime edasi sööma, mida kõik olid juba kaua oodanud. Lõunasöök oli väga maitsev kõik sõid isuga. Söögilauas muljetasime oma mõtteid üksteisele ning tekkis hubane keskkond. Lõpuks kui kõigil olid kõhud täis oli aeg edasi liikuda raamatukokku(Oodi Library).Raamatukogu oli vapustavalt ilus ja avar. See oli high-tech raamatukogu, sai kasutada palju erinevaid tehnikat, ntks 3D-printer, mängukonsoole ja oli eraldi tuba mänguritele, kus käiakse pärast kooli mängimas arvutimänge. Tee peale jäi ka Fazeri kohvik,kus enamik meist  ostsid endale koju erineva maitsega teed . 
Järgmiseks ootas meid kunstimuuseum(Amos Rex) koos giidiga. Muuseum oli nii nagu ikka kellele pakub huvi kellele mitte. Aga õnneks oli meil ka selliseid inimesi kellele meeldis. Nii et meie noorte ajud said natuke midagi uut jällegi teada.
Oodi raamatukogu
Amos Rex muuseum
 Päevaplaani järgi pidi meil olema järgmiseks saun Soome moodi. Kahjuks või õnneks jäi meil see ära kuna me ei soovinud minna ning selle asemel läksime hoopis 4D kino vaatama, lühifilm nimega “Helsinki”. See oli mõnus vaheldus muuseumite ja raamatukogule. Ostsime erinevaid suveniire endaga kaasa, külmkapimagnetid, kaelakeed jne.
Meie “trip” lõppes sellega, et käisime läbi ühest kirikust(Helsingfors domkyrka).
Suurtest treppidest üles jõudes nägime võrratut vaadet linnale. Kirikusse sisenemine oli fantastiline, see oli kõrge, väga avar, taustaks mängis mõnus meloodia. Vaatasime paar minutit ringi ning tegime pilte ja videosid et seda hetke ja kohta jäädvustada.  Edasi suundusime tagasi kesklinna poole kus jätsime Riikkaga hüvasti ning läksime edasi omapäid shoppama. Kuna me olime ainult lõunasööki söönud ja kell oli hiljapeale jäänud, siis tegime oma õhtusöögi kurikuulsas Mcdonaldsis. Kõht täis, meel hea ja asusimegi tagasi Lohja poole.
Teisipäev
Algas nagu iga teine päev. Hommikusöök siis sealt bussi ootama ning edasi praktikale. Bussis istudes jagasime objekti päeva tööülesanded. Kui need kõigil arusaadavaks said siis tööle jõudes teadsid kõik mida tegema peavad ning kellega. Tööl tekkisid ka paarid töövead mis me polnud varem märganud ning tänu sellele pidi planeeritud tööülesanded edasi lükkama järgmisesse päeva. Aga selle päeva lõpuks me ikkagi saime tehtud korridoris pahtli parandused, tagatubades sai ühele toale kaks põhivärvi kihti ning teise toale üks kiht põhivärvi. Põhjuseks miks meil töö lükkus edasi oli elektrikaabli ülekuumenemine. Ootasime väga kaua et elekter tuleks tagasi aga see päev oli juba hukule määratud elektri poolt. Töö lõppes tänu probleemile kell 13.00. Peale seda suundusime tagasi ühika. Karmenil tekkis võimalus olla klient Luksia kosmetoloogia erialal.Ja peale seda keerasid kõik talveunne ära.
Kolmapäev
Hommik nagu hommik ikka, objektil alustasime koridori põhivärviga värvimist. Seda tegime aga üpris pikalt kuna majas oli suur sagimine, siis ei saanud teha tööd järjepidevalt. Lõunalt tagasi tulles lõpetasime viimase osa koridori värvimisega, meil vedas ka sellega et üksikud sentimeetrid mis jäid veel värvimatta, kui kadus ära elekter ning enam tagasi see ei tulnud. Peale elektri kadumist ei saanud me enam midagi teha ning me ootasime ühikasse ära saamist. 
Neljapäev
Häbipost
Praktikaõpetaja Jouni'ga
 Hommik algas 8.00 kui startisime kooli eest et minna avastama Lõuna-Soomet. Esimesena peatusime kohas nimega Fagervik, kus saime lugeda tahvlit selle paiga ajaloost. Saime teada et see paik oli Rootslaste käes ning tänu sellele on sealsed majad kõik punased. Majad olid väga pisikesed ning selles külas elab kõigest 20 inimest. Peale seda aga liikusime edasi linna nimega Ekenäs, kus tutvustati meile sealset häbiposti, kõndisime tänavatel ringi ning avastasime ühe vahva asja mida polnud varem näinud, nimelt olid akendel peeglitest valmistatud vaatevälja suurendavad asjad, millega oli võimalik näha mis toimub maja küljel ilma et peaks pea aknast välja pistma.  Siis liikusime edasi sadamasse ning peale seda läksime kohalikku kohvikusse nimega Leipomo & Kahvila Carl de Mumma kus tegime kohvipausi. Peale seda sõitsime külla nimega Fiskars, kus saime käija poes shoppamas. Sealt ostsid kõik endale midagi mälestuseks, küll nugade, tasside ning kausside näol. Sealt edasi sõitsime Svartå bruki kus näidati meile maja kus pidi kummitama valge naine, ning selles majas pidid olema väga hõrgutavad toidud. Mõisa aias oli mitmeid skulptuure, küll alasti poiss ning suur krokodill. Peale väikest jalutuskäiku suundusime tagasi ühikasse et tõmmata joon alla tänasele päevale. Ühikasse jõudes olid kõik väga väsinud. Õhtul läks Anti Tamperre ja Eleriin Eesti. 
Fiskarsi küla aastaid tagasi, prototüüp
Nädalavahetus
Kuna reede oli meil vaba saime rahulikult välja puhata ning nautida vaba aega. Laupäeva hommikul  küpsetasime croissante erinevate maitsetega. Nende kõrvale tegime hommikukohvi. Kuna nädalavahetusel pole kedagi ühikas siis mängisime ka väga palju piljardit, et ikkagi enne minekut Eestisse siis lõpuks ikkagi ükskord Antiga samal tasemel mängida.



Nädalavahetuse maiuspala













kolmapäev, 13. november 2019

3. Nädalat Praktikat

Blogger
Kolmas nädalat praktikat algas nagu ikka hommikusöögiga ja edasi objektile minemisega, kuigi olime ränkväsinud, kuna jõudsime Eestist tagasi hilisöösel ja saime vähe magada.
Jõudsime selle nädalaga valmis teha elutoa, köögi ja ühe kontoritoa. Mis tähendab, et me tegime kõik seinad 2korda põhivärviga üle ja eemaldasime teibid.
Sebastian and Lauri
Köögis olid väiksed pahteldustööd(parandustööd), sai seinad krunditud ja 2korda põhivärviga üle värvitud. Enne meid, oli keegi köögis plaatimistöid teinud ja lõpetasime selle lõppviimistlusega pannes silikooni ja akrüüli, kuhu vaja oli.
Saime Luksia koolis proovida ka India pärast toitu, mis oli väga meeldiv(chicken curry). Siin koolis on mitmekesine ja väga erinevad toidud(erimaised).
Teipide eemaldamine
Selle nädalavältel saime tutavaks ka kahe Luksia kooli õpilastega; Lauri ja Sebastian. Ka nemad lähevad vahetusõpilasteks, nagu meie. Nemad, aga lähevad märtsis Hiina 1,5kuuks. Nende eriala on elektrik. Õppisime neid tundma ja käisime nendega koos bowlingut mängimas. Bowlingus jäime kahjuks Laurile alla.
Peale selle, näitasid nad meile veidi Lohja vabaaja tegevusi, käisime vaatamas jäähallis, millest Birke oli väga vaimustuses ja tahab sinna uisutama minna. Jäähalli kõrval oli kohe olemas ujula ja jõusaal, kus saaks käia, kui keegi tahaks.
 Reedel algas praktika sujuvalt nagu ikka ja poole päeva pealt lõigati meil elektrikaabel läbi, mis tõttu olime ilma valguseta ja tööd teha ei saanud. Selle tagajärjel "tiksusime tunde".
Nädalavahetus möödus nii, et Eleriin ja Karmen käisid Turkus ühe eestlasega, kes õpib Luksia koolis.(Annely)
Anti käis see nädalavahetus uuesti Eestis, külastas mitmeid minigolfi areenasid ja käis Skywheel of Tallinn.
Birke oli Helsingis oma isal külas ja nautis perekondlikut seltskonda ja tähistas seal isadepäeva.



Puhkepaus vol2

Puhkepaus
Bowlers

teisipäev, 5. november 2019

2. nädal praktikat


Esmaspäeva hommik algas miinus kraadidega ning maas oli kerge lumekirme.
Õnneratas
Jätkasime oma tavapärast rutiini, hommikul 7.30 sööma ja siis edasi praktikale. Praktika kestist tavaliselt kella 2-3ni, olenes päevast. Tagasijõudes olime kõik omadega läbi ja ootasime õhtusööki ning pärast seda jõudsime ühika ja tegime hilise "lõunauinaku". Ärkasime ülesse, tegime blogi valmis ja vaatasime pärast seda üheskoos filme.
Teisipäeval läksime tööle teadmisega, et lõpetame pahteldustööd ja seda me ka tegime. pärast lõunat sai ka elutuba lihvitud. Pärast seda olime ühikas ja siis läksime õhtusöögile, kus Anti tutvus paari uue sõbraga.
Mängisid pinksi ja niisama lobisesid.
Karmen tegi kõigile poistele pika puuga pinksis ära.
Pahtlimeistrid
 Kolmapäeval objektil olles lihvisime kõik ülejäänud toad ära ja alustasime kruntvärvimisega. Elutoas sai tehtud väiksemad pahti parandused ja jäi ootama põhivärvi.
Neljapäeval tegime ülejäänud tubades pahtliparandused ja saime kõik kruntvärvi alla. Elutuba sai esimese kihi põhivärvi.
Pärast tööd käisime puhkeruumis kaaselanikega tutvumas ja suhtlemas, mängisime piljardit/pinksi  ja "nautisime elu".
Ajalugu kuulamas
Reedel algas päev sellega, et esitlesime esitluse, kus tutvustasime Tartu linna, meie enda kooli, rääkisime, miks peaksid nad tulema sinna, tutvustasime neile Erasmuse+ programmi ja miks me sellega ühinesime.
Pärast seda oli väike lõuna ja siis, meie Soome väliskordinaator Riikka viis meid Kaevandus muuseumi. Muusem oli väga lahe, käisime 100m sügavustel tunnelites/kaevandustes, kuulasime Lohja ja selle kaevanduse ajalugu.
Kui muuseumi tripp oli läbi, võtsime enda vajalikud asjad ja seiklesime Eesti poole, et oma perekonda üllatada. Keegi ei teadnud, et lähme Eesti. Olime terve nädalavahetuse Eestis ja siis pühapäeval tulime õhtul tagasi.
Kaevandusi kaugustusse vaatamas

Trip to Estonia